Magazin


Rózsametszés kezdőknek

Rózsa. Sötétzöld, fényes lombú cserje, tele színpompás, illatos virágokkal. Ez akkor igaz, ha a jó talaj, napfényes hely, és rendszeres öntözés, trágyázás és növényvédelem mellett minden tél végén szakértő kéz metszi meg. Nem nagy ördöngösség! Kis odafigyeléssel és gyakorlással hamar rózsakertész válhat belőlünk.

Fontos az időzítés! A hirtelen jött márciusi melegben gyorsan kihajtanak a rügyek, amit a metszésnek feltétlenül meg kell előznie. Túl korai (februári) metszésnél viszont a még erős fagyok károsíthatják a rövid vesszőket. Először is bontsuk ki az ősszel gondosan felkupacolt tövet, és nézzük meg, hogy a téli fagyok mennyi kárt okoztak.

A fagyott vesszőket addig vágjuk vissza, amíg a zöld színű belső részig nem érünk. A rózsametszés helyes technikája: a hajtásokat úgy vágjuk el metszőollóval, hogy a rügy a bokor külseje felé mutasson, maradjon felette 0,5-1 centiméternyi rész, és a metszlap a rügyre ellentétes irányba lejtsen.


Májustól a fagyokig nyíló, nagy és illatos virágot hozó bokorrózsák (teahibridek és floribundák egyaránt) metszését a beteg, elöregedett és elszáradt ágak eltávolításával kezdjük. Az utóbbihoz ne a legféltettebb szerszámunkkal álljunk neki, hanem erős, karos ollóval. A legvastagabb megmaradó ágakat 6, a közepeseket 4-5, a gyengéket 2-3 szemre vágjuk vissza. Akkor érünk el jó metszési arányt, ha a végére az eredeti bokor 1/3-a marad meg.

A kúszó(futó)rózsákat úgy alakítsuk metszéssel és kötözéssel, hogy a bokor minden része kellő fényt kapjon. A tavaly elvirágzott hajtásokat 2-3 cm-re, a nagyon vékony, öreg vagy keresztbenövő hajtásokat tőből vágjuk le. Így áttekinthetővé válik az egész, könnyebb dolgunk lesz a kötözéssel. Az alsó felkopaszodott vastag ágak kiváltására húzzunk le vékony hajtásokat és rögzítsük.

A magas törzsű rózsáknál is találkozunk száraz és törött vesszőkkel. Le velük! A vastagabb ágakat 4, a vékonyabbakat 2 rügyre metsszük vissza. Vágjuk le a bokor belseje felé növő ágakat is. Az így megkönnyített „fejű” rózsánkat kisebb eséllyel törheti ki az erős szél, és persze két virágzás közben jól mutat.

A mini rózsák általában nem oltottak, saját gyökerükön nőnek. Tél után meg kell őket tisztítani a sok apró, száraz ágtól, majd a bokor felső felét - akár sövényvágó ollóval is – eltávolítani.

Persze a tavaszi metszés végeztével még nem ülhetünk karba tett kézzel rózsáink felett, számos munka vár még ránk, de töltsön el minket jóérzéssel a tudat, hogy az egyik legfontosabbon már túl vagyunk.

Török Balázs


Magazin

Növénytár

Általunk telepített és gondozott kerti növények képeivel segítünk eligazodni a választásban: